Boris Vezjak o primeru Ivan Radan

7
Sep

O primeru zdravnika Ivana Radana se je v zadnjih mesecih veliko pisalo – Primer Ivan Radan in zahteve po odstopu vodstva UKC Ljubljana in Nevrološke klinike, Boris Vezjak pa je na svojem blogu šel še malce globje v celotno zgodbo z naslovom Ivan Radan kot novinarski heroj in prvi humanist in med drugim je zapisal tudi to:

Zadnji podatki, izpeljani iz izrednega nadzora na nevrološki kliniki, govorijo vedno bolj ne samo o nekom, ki je drugim jemal življenje iz neke patološke strasti, ampak vedno bolj tudi o tem, da so bili ti umori precej skrbno načrtovani. Poročilo o nadzoru je javno dostopno, komisija je pregledala najmanj 3700 strani listinske dokumentacije, ki jim jo je predložil UKC Ljubljana, ter opravila 21 razgovorov.

Najmanj devet bolnikov naj bi, kot smo že slišali, Radan tudi fotografiral, pomanjkljivo oblečene, nezavestne in brez soglasja, dejanja naj bi predhodno načrtoval. Ne le, da so bili uporabljeni preveliki odmerki kalija, uporabljal naj bi morfin, ni odrejal obdukcij, v najmanj enem primeru naj bi to storil na pacientu že naslednji dan po hospitalizaciji in takoj obvestil sorodnike, da se pridejo posloviti, osumljen naj bi bil ponarejanja cele vrste listin, saj se denimo nikoli ni zdravil na Dunaju, kar so potrdili tudi avstrijski kriminalisti. Imamo novinarji res dobre razloge verjeti, da so vse te domneve popolnoma izmišljene?

V kakšnem stanju je zdaj medijska konstrukcija, po kateri je Radan zgolj žrtev sistema, hvalevreden borec in žvižgač, ki se bori proti nepravilnostim, demonizirani zdravnik? Če so našteti novinarji konsistentni svojim stališčem, bodo morali znova zamahniti z roko in podvomiti v podatke.

Kaj bodo torej storili mediji, ki so v Ivanu Radanu videli odrešenika? Se bodo opravičili svojim bralcem?

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja