Pri zdravniku naročen ob 10. uri

12
Avg

Vsak od nas se je verjetno že soočil s tem problemom. Pri zdravniku je bil naročen ob 10. uri, vendar je v ordinacijo stopil šele dve uri kasneje, kljub temu, da je v čakalnici čakal že od 9:30 naprej.

Ja, to je realnost našega javnega zdravstva. To, da so čakalne vrste problem je vsem jasno, prav tako dejstvo, da se povečujejo, kljub vsem ukrepom, ki jih izvaja ministrstvo in same ustanove.

Zanimivo bi bilo narediti študijo, kjer bi izračunali koliko časa gre v nič, zaradi napačno planiranih naročil pri zdravnikih. Če mora nekdo izostati iz službe za eno uro, ker gre na pregled k zdravniku in se potem to podaljša na tri, ali več ur, potem je to precej visoka škoda. Vendar dvomim, da bi se pri nas kdorkoli lotil kakšne takšne raziskave, saj bi številke bile enormne, predvsem pa bi pokazale, kako je naše zdravstvo potrebno optimizacije delovnih procesov, predvsem pa sistematizacije naročanja.

Zavedam se, da je težko planirati koliko časa bo zdravnik potreboval za pacienta. Ali bo to 10 minut ali 40 minut in če se pri prvem pacientu zavleče za par minut, potem bo zadnji čakal par ur več. Zanimivo je dejstvo, da takšnih težav ni v privatnem zdravstvu – ja, res je, da so zdravniki manj obremenjeni, ker imajo manj pacientov in se jim lahko bolj posvetijo, vendar pri njih sistem deluje.

Po drugi strani pa sočustvujem z zdravniki, ki delajo v razmerah, kot jih imajo. Ko včasih dobiš občutek, da delajo za tekočim trakom in morajo doseči dnevno normo, ne smejo pa je preseči. Naše zdravstvo potrebuje reorganizacijo, sicer se bo sesulo samo vase!

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja